Лайшев Аскяр Ахатійович – черговий поліцейський-зрадник

Лайшев Аскяр Ахатійович – черговий поліцейський-зрадник, який був ліквідований українськими спецслужбами та рухом опору у тимчасово окупованому Старобільску.

Аскяр Лайшев, перебуваючи на посаді автогосподарства в ГУНП Луганській області, запам’ятався створенням схеми списання автомобільного палива Головного управління Національної поліції Луганщини, що унеможливлювало використання службового автомобілів в інтересах громадської безпеки області. Але це не єдине чим зміг відмітитись Лайшев, оскільки йому було все ще замало грошей. Друга схема розтрати державних коштів полягала в тому, що він на постійній основі займався розкраданням будівельних матеріалів, які повинні були використовуватись для ремонту будівель ГУНП в Луганській області. Наприклад, закуповувались більше матеріалів, аніж необхідно для ремонту, а решта продавалась.

Також, відомо, що для того, щоб отримувати додаткову грошову винагороду, тодішнє керівництво обласної поліції навмисно його включало в списки учасників ООС. Більше того, він був учасником бойових дій, але жодного разу не був у районах їх проведення.

Очевидно, що з 2014 року російські спецслужби активізували діяльність із використання колаборантів на території Луганської області, але Лайшев вирішив «закрити на це очі», тим самих наразив на небезпеку патріотично налаштованих мешканців Старобільска, на яких колаборанти та зрадники доносили своїм куратором із російських спецслужб, щоб у подальшому сформувати списки першочергових жертв у разі захоплення міста. Так воно і сталось… З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, окупанти зайняли місто. З приходом окупаційної влади, поліцейський-зрадник одразу перейшов на бік ворога і очолив т.зв «Старобільский МРЕВ лнр». Так, він активно намагався вислужитись перед ворогом, оскільки здавав відомості про учасників АТО/ООС, дислокацію військ ЗСУ, передавав інформацію щодо руху техніки наших військ, адреси проживання патріотично налаштованих мешканців міста. Як наслідок, наші воїни час від часу були під ударом окупаційних військ, що створювало проблеми під час їх переміщення та вибудові оборонних позицій. Місцеві патріотично налаштовані жителі міста піддались масовим тортурам та знущанням, їх намагались схилити на бік ворога, а у разі відмови, їх піддавали катуванню, до них застосовувався психологічний тиск. Постійні погрози фізичної розправи над ними та рейди окупантів до їх домівок робили життя мешканців нестерпним та болючим. Багато хто з них втратив рідних чи близьких родичів через фізичне знущання над патріотами.

Проте, завдячуючи філігранній та безперервній роботі СБУ та ГУР МОУ, а також партизанському руху опору, 12.07.2022 Лайшева Аскяра Ахатійовича було ліквідовано в Старобільську шляхом підриву його автомобіля. Після вибуху, він ще намагався вийти із палаючого автомобіля, але спецоперація наших героїв досягла своєї мети і від отриманих опіків зрадник помер.