«Сепаратисти» з Бурятії: як армія РФ воює проти ЗСУ

Ще з 2014 року ні для кого не було секретом, що конфлікт на Донбасі аж ніяк не можна назвати «громадянським». Регулярна армія Росії особливо і не приховувала своєї  участі у бійні, розв’язаної Кремлем – не зважаючи на відсутність шевронів, доказів вона залишала достатньо. 2017-ий і 2018-ий роки винятком не стали.

Так, у районі тимчасово окупованого селища Бірюкове Свердловського району Луганської області Збройні сили Росії розквартировали підрозділ загальною чисельністю до 90 осіб.

Зауважимо, Бірюкове розташоване за 15 кілометрів на південний схід від районного центру, а неподалік від його околиці проходить українсько-російський державний кордон.   Крім живої сили було зафіксовано присутність важкої бронетехніки – танків Т-72 у кількості 25 одиниць. За інформацією місцевих джерел загальне керівництво підрозділом здійснює підполковник ЗС РФ Мірзахметов Салават, башкир за національністю

Також, було встановлено місця розквартирування бійців 7-ї окремої танкової бригади у Луганську та адреси баз зберігання й ремонту важкої техніки бойовиків на території Луганська та Луганської області.

За даними Головного управління розвідки Міноборони України, на Донбасі перебувають близько трьох тисяч кадрових російських військових. У безпосередній вогневий контакт з українськими бійцями росіяни намагаються не вступати.

«Вони здійснюють управління і керівництво бойовими підрозділами, бригадами, полками зі складу 1-го і 2-го армійських корпусів. Крім того, дуже велика кількість інструкторів, які здійснюють підготовку особового складу 1-го і 2-го корпусів», – каже представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

У спільноті «Інформнапалм» за останній рік ідентифікували ще 11 нових зразків російської зброї і техніки на Донбасі. Йдеться про бронетехніку, вантажівки, артустановки, развідкомплекси, системи радіоелектронної боротьби і безпілотники. Тепер у базі – 44 російських зразки.

Один із прикладів – ідентифікація нової моделі БТР-80 – з лазерним прожектором і оптичним прицілом виробництва Ростовського оптико-механічного заводу.

Проте, росіяни несуть важкі втрати в боях з української армією. Починаючи з 2014 року, на Донбасі загинуло декілька сотень військових ЗС РФ. Про це заявив російський журналіст Віктор Канигін.

“Точних цифр ні у кого немає. Є приблизні – декілька сотень загиблих за весь час. Але в 2014-у і в 2015-у похорони військових відбувалися практично щотижня у різних регіонах Росії, які загинули “на навчаннях у Ростовській області” або ж просто “на навчаннях”. Це коли ще не була задіяна “гібридна армія”, яка “у відпустках”, наполовину з місцевих жителів, наполовину ще з якихось”, – сказав він.

Скільки б Москва не посилала своїх солдатів в Україну, їх чекає єдина доля – куля від українських воїнів.